Hyppää sisältöön

Suomalaisen meritiedon portaali avautuu

Tiedote 2.4.2020 Suomen ympäristökeskus
Valtava määrä luotettavaa tietoa Itämerestä on nyt koottu yhteen verkko-osoitteeseen Itämeri.fi. Sivustolta löydät niin reaaliaikaista seurantatietoa kuin tietoa meriluonnosta, suojelusta, tutkimuksesta ja myös elämyksiä, muun muassa upean kuvapankin. Suomen ympäristökeskus on yhteistyössä kahdeksan meritietoa tuottavan yhteistyökumppanin kanssa koonnut valtavan määrän tietoa Itämerestä yhteen paikkaan.

Ajankohtaista nyt

Suunnitteletko keväälle ruoppaus-, kunnostus- tai remonttitöitä?

Ruoppausta
© Kuva Sami Moilanen

Jos suunnittelet tälle keväälle ruoppaustöitä, tee pikaisesti ilmoitus ELY-keskukselle ja vesialueen omistajalle. Ilmoitus tulee tehdä vähintään 30 vuorokautta ennen töiden aloittamista. Ruopata voi pääsääntöisesti 1.9. - 31.5. välisenä aikana. Kesällä tehtävistä vesikasvillisuuden niitoista tulee ilmoittaa vesialueen omistajalle ja ELY-keskukselle 30 vuorokautta ennen työn aloittamista. Ohjeita ja sähköisen lomakkeen löydät Rannan ruoppaus -sivulta.

Kevään myötä muuttolinnut saapuvat tutuille pesimispaikoilleen. Pesänrakentamispuuhat aloittavat myös Suomessa talvehtineet linnut. Remontti- ja kunnostustyöt on hyvä ajoittaa lintujen pesimiskauden ulkopuolelle. Jos suunnittelet rakennuksen remonttia, katso suositukset töiden ajoittamisesta Pirkanmaan ELY-keskuksen uutisesta.

Ympäristöministeriön ajankohtaiset

Helmi-työt käynnistyvät – ohjausryhmä käsitteli ensimmäisen kerran pitkän aikavälin tavoitteita

9.4.2020
Keskiviikkona 8.4. Helmin ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran – samalla, kun sata uutta luonnonsuojeluhallinnon työntekijää kouluttautui Helmi-ohjelman teemoihin ja käytäntöihin.
Lisää ympäristöministeriön ajankohtaisia

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

Strategisten tutkimuksen ohjelmilta kannanotto: Pandemian jälkihoidon tulee olla kestävän kehityksen mukaista

9.4.2020
Joukko strategisen tutkimuksen ohjelmien ohjelmajohtajia ja tutkijoita julkaisi maanantaina 6.4. kantansa siitä, miten koronapandemian jälkeen toimet olisi suunnattava kestävää kehitystä edistävällä tavalla.
Lisää Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

Alkuvuoden ARA-tuotanto ennätysvauhdissa

9.4.2020
ARA-uudistuotannosta on tehty tammi-maaliskuussa 62% enemmän rahoituspäätöksiä kuin vastaavana ajankohtana vuosi sitten.
Lisää ARAn ajankohtaisia

Vesi-, lumi- ja jäätilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Lämmin sää saa virtaamat kasvuun, järvien pinnat edelleen korkealla (Tulvakeskus 8.4.)
Lapissa lunta tavallista enemmän, hallien kattojen lumikuormaa syytä tarkkailla (17.3.)
Jäillä liikuttaessa noudatettava erityistä varovaisuutta (31.3.) Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm

chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.

Uusia julkaisuja

 

Suomen merialueen roskaantumisen lähteet
Meriympäristön roskaantumisen hillitsemiseksi tarvitaan kustannustehokkaita toimenpiteitä. Toimenpiteiden suunnittelun tueksi tarvitaan ajantasaista tietoa Suomen meriympäristössä olevan roskan määrästä, laadusta, lähteistä ja kulkeutumisreiteistä sekä ison, silminnähtävän, että mikroskooppisen pienen roskan osalta.

Vesikirje maaliskuu 1/2020

Vesikirje kertoo sään ääri-ilmiöiden vaikutuksista vesitilanteeseen eri vuodenaikoina, sinilevien kynnysarvoista, vesien tilan seurannan uudesta järjestelmästä, virtsan ravinteiden talteenotosta ja virtavesien suojelusta ekologisilla kompensaatiolla.

 

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.