Ruusuruohokiertomehiläinen on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen. © Kuva Juho Paukkunen.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Tiedote 21.8.2019 Suomen ympäristökeskus ja pistiäistyöryhmä
Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 % pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

© Kuva: Ilkka Lastumäki

Sinileväkukintojen määrä Suomen merialueilla on vähentynyt, järvillä sinilevää keskimääräistä vähemmän

Valtakunnallinen leväkatsaus 22.8.2019 Suomen ympäristökeskus
Sinilevän määrä on vähentynyt viime viikosta niin järvillä kuin merialueillakin. Merialueilla sinilevät ovat pääasiassa veteen sekoittuneena, mutta paikoittaisia pintaesiintymiä on havaittu Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Järvillä sinilevän esiintyminen on selkeästi vähentynyt viileän ja epävakaisen sään seurauksena.

Ympäristöministeriön ajankohtaiset

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministeriryhmä aloitti toimintansa – hiilineutraaliustavoitetta tukevat selvitykset käyntiin pikaisesti

22.8.2019
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kokoontui ensimmäisen kerran torstaina 22. elokuuta ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen johdolla. Ministerityöryhmän tehtävänä on ohjata hallitusohjelman toteuttamista hiilineutraalisuustavoitteen edistämisen, hiilinielujen vahvistamisen sekä ilmasto- ja energiapolitiikan päätöksenteon osalta huomioiden sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja kansainvälinen kilpailukyky.
Lisää ympäristöministeriön ajankohtaisia

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

20100808-556

Valtakunnallinen leväkatsaus 22.8.2019: Sinileväkukintojen määrä Suomen merialueilla on vähentynyt, järvillä sinilevää keskimääräistä vähemmän

22.8.2019
Sinilevän määrä on vähentynyt viime viikosta niin järvillä kuin merialueillakin. Merialueilla sinilevät ovat pääasiassa veteen sekoittuneena, mutta paikoittaisia pintaesiintymiä on havaittu Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Järvillä sinilevän esiintyminen on selkeästi vähentynyt viileän ja epävakaisen sään seurauksena.
Lisää Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

ARAn tarkastusten seurauksena Sisco Oyj:n tytäryhtiöiden toiminnasta on tehty tutkintapyyntö poliisille

15.8.2019
ARA aloitti huhtikuussa 2019 tarkastuksen Sisco-konsernin yhtiöihin, joille ARA on myöntänyt valtion takauksen ja korkotukea vuokratalojen rakentamiseen. Tarkastuksen edetessä ARA teki elokuussa 2019 konsernista virallisen tutkintapyynnön.
Lisää ARAn ajankohtaisia

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Länsi-Lapissa sateet ovat lisänneet jokien virtaamia (Tulvakeskus 22.8.)
Pohjaveden pinnat yhä laskussa (21.8.)
Sisävesien pintalämpötilat hieman alle ajankohdan keskiarvon 16.8.) Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

Suomen luonnon päivä 31.8.

Tule mukaan juhlimaan Suomen luontoa!

Suomen luonnon päivää juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina rennosti ja pilke silmäkulmassa. Suuntaa oleskelemaan ulkona ja liputa Suomen luonnolle. Kutsu kaverisi mukaan tai järjestä oma tapahtuma - tyyli on vapaa. Voit myös jakaa luontojuhlasi tunnelmat #luonnonpäivä #liputanluonnolle.

meriopas.fi-palvelu

Meriopas.fi on karttapalvelu kaikille, joita kiinnostaa Suomen meri ja rannikot. Palvelusta näet muun muassa tuulisuuden, meriveden korkeuden ja lämpötilan, voit etsiä kiinnostavia vierailukohteita ja vierasvenesatamia tai tietoa sinilevähavainnoista. Löydät myös tietoa ja valokuvia vedenalaisesta luonnosta. Palvelun on kehittänyt Suomen ympäristökeskus yhdessä yhdeksän muun laitoksen kanssa.

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15
Huom.! Suljettu 21.-22.8.

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.