CITES matkailijoille

Useiden luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kansainvälinen kauppa vaarantaa lajien säilymisen. Siksi useiden lajien tuonnille vaaditaan luvat. Luvanvaraiset lajit ja lajiryhmät on lueteltu komission lajiliiteasetuksessa sekä CITES-sopimuksen lajiliitteissä niiden tieteellisten nimien mukaan.

Luvat vaaditaan kymmenille tuhansille lajeille ja niistä valmistetuille tuotteille. Yleisiä luvanvaraisia matkailijoiden suosimia lajeja ovat mm. useat orkideat, kaktukset, papukaijat, käärmeet, kilpikonnat ja korallit. Näistä ja muista CITES-lajeista valmistetut tuotteet voivat olla esim. matelijannahkaisia kellonrannekkeita, vöitä, laukkuja tai kenkiä; uhanalaisten nisäkkäiden taljoja ja turkistuotteita; luusta, kilpikonnan kilvestä tai harvinaisesta puulajista valmistettuja soittimia sekä soittimia joissa on käytetty luvanvaisen lajin osia, tai käyttö- ja koriste-esineitä kuten kampoja ja veistoksia; eläin- ja kasviuutteita sisältäviä kosmetiikkatuotteita tai aasialaisen lääketieteen tuotteita.

Valastuotteiden tuonti on mahdollista vain poikkeustapauksissa

Valastuotteita matkailija voi tuoda Suomeen vain poikkeustapauksissa ja silloinkin vain SYKEn myöntämällä luvalla.

CITES-lajit, joita ei saa tuoda EU:n alueelle on lueteltu tuontikieltoasetuksessa

Luvat vaaditaan kun matkustaa EU:n ulkopuolelle ja kun palaa EU:n ulkopuolelta Suomeen

Luvanvaraisille lajeille on hankittava tarvittavat luvat CITES-lupaviranomaiselta hyvissä ajoin ennen matkaa. Lupia ei voi hakea jälkikäteen. Luvat vaaditaan myös luvanvaraisista lajeista valmistetuille tuotteille sekä tavaroille, jotka sisältävät uhanalaisten lajien osia. Tässä yhteydessä niitä kutsutaan yksilöiksi.

Tarkista aina etukäteen lajien tuonti- ja vientiehdot

Lajien tuonti- ja vientiehdot on aina tarkistettava etukäteen, koska ne voivat vaihdella maittain. Luvan tarpeen ja lupavaatimusten selvittäminen nopeutuu, kun selvität etukäteen lajin kaksiosaisen tieteellisen nimen ja onko yksilö syntynyt ja kasvanut vankeudessa. Myyjän tulisi aina pystyä kertomaan mistä lajista esineet on valmistettu ja onko laji luvanvarainen.

Kaikissa CITES-sopimuksen jäsenmaissa on CITES-lupaviranomainen, jolta saa tietoja luvanvaraisista lajeista sekä tuonti- ja vientiehdoista. CITES-viranomaisten yhteystiedot oikean palstan linkistä.

Tiedätkö mitä ostat?

Jos olet epävarma, ota yhteyttä CITES-lupaviranomaiseen ja varmista onko kyseessä luvanvaraisen yksilön vienti tai tuonti.

Ellet ostaessasi tiedä varmuudella onko kyseessä luvanvarainen kasvi, eläin tai muu luvanvarainen yksilö, jätä kaupat tekemättä. Tuoja on aina vastuussa tuomisistaan.

Ympäristöministeriön Faktaa luonnonsuojelusta -tietolehtinen

Poikkeukset lupakäytännöstä

Omissa matkatavaroissa tai muuttokuormassa voi tuoda ja viedä ilman CITES-lupia seuraavia B-liitteen lajeista valmistettuja tuotteita. Poikkeus on voimassa kaikissa CITES-maissa. Vain joitakin tuotteita voi tuoda luvatta ja tuotavat määrät on rajoitettu.

Lupaa ei vaadita seuraavien tuotteiden tuonnille tai viennille, mutta kun tuo tai vie näitä tuotteita tai esineitä enemmän kuin yllä mainitun määrän, on niille hankittava tarvittavat luvat CITES-lupaviranomaiselta.

a) kaviaaria 125 grammaa

Ilman CITES-lupia saa tuoda tai viedä enintään 125 grammaa sampikalojen (Acipenseriformes spp.) kaviaaria henkilöä kohti pakkauksissa, jotka on merkitty CITES-yleissopimuksen hyväksymällä tavalla. Lisää tietoja aiheesta ks. Kaviaari ja muut sampituotteet

b) kaktuskasveista valmistetut sadekepit, 3 kpl

Ilman CITES-lupia saa tuoda tai viedä enintään kolme kaktuskasveista (Cactaceae spp.) valmistettua "rainstick" sadekeppiä henkilöä kohti.

c) krokotiilituotteet, 4 kpl 

Ilman CITES-lupia saa tuoda tai viedä enintään neljä krokotiililajeista (Crocodylia spp.)  – alligaattorit, kaimaanit ja krokotiilit – esineiksi muokattua yksilöä henkilöä kohti. Kenkäpari lasketaan kahdeksi yksilöksi. Poikkeus ei koske lihaa eikä metsästysmuistoja, kuten kalloja, nahkoja, täytettyjä eläimiä, joten niille on haettava CITES-luvat.

d) siipikotilon kuoria, 3 kpl 

Ilman CITES-lupaa saa tuoda tai viedä enintään kolme siipikotilon (Strombus gigas) kuorta henkilöä kohti.

e) merihevosia, 4 kpl kuolleita yksilöitä

Ilman CITES-lupia saa tuoda tai viedä merihevosia (Hippocampus spp.) enintään neljä kuollutta (kuivattua) yksilöä henkilöä kohti.

f) jättiläissimpukan kuoria, 3 kpl

Ilman CITES-lupia saa tuoda tai viedä jättiläisimpukoiden (Tridacnidae spp.) kuoria enintään kolme yksilöä henkilöä kohti, yhteensä enintään kolme kilogrammaa. Yksilöksi katsotaan yksi kokonainen kuori tai kaksi yhteensopivaa puolikasta.

g) agarpuun yksilöitä

Ilman CITES-lupia saa tuoda agarpuun (Aquilaria spp. ja Gyrinops spp.) yksilöitä enintään kilon puulastuja, 24 ml öljyä ja kahdet helmet tai kaksi rukousnauhaa (tai kaksi kaulanauhaa tai rannekorua) henkilöä kohti.

Kun tuo tai vie näitä tuotteita tai esineitä enemmän kuin yllä mainitun määrän on niille hankittava tarvittavat luvat CITES-lupaviranomaiselta.

Lisätietoja

Marja Pylvänäinen ja Stella From, sähköposti: cites@syke.fi, puh. 0295 251 000 (vaihde).

Julkaistu 3.7.2013 klo 10.41, päivitetty 1.12.2022 klo 13.39