Hydrologinen kuukausitiedote joulukuu 2013

Ennätyksellisiä talvitulvia lauhan ja sateisen sään myötä

Sadanta joulukuussa 2013

Joulukuu oli lauha ja sateinen. Kainuussa satoi jopa erittäin runsaasti. Kuukauden alussa valtaosa maasta oli lumen peitossa, mutta lumet sulivat maan etelä- ja keskiosasta. Leuto sää, lumien sulaminen ja vesisateet nostivat rannikon jokien vedenpinnat ja virtaamat joulun tienoilla paikoin ajankohdan ennätyksiin aina Satakunnasta Pohjois-Pohjanmaalle. Paikoin kuukauden loppupuolella mitattiin koko vuoden suurimpia lukemia. Pohjaveden pinnat nousivat maan etelä- ja keskiosissa, mutta olivat Lapissa alle tavanomaisen. Routaa esiintyi lähinnä vain pohjoisessa. Lauha sää sulatti marras-joulukuun vaihteessa muodostuneita jäitä maan etelä- ja keskiosassa, ja vuoden päättyessä useat järvet lainehtivat sulina näillä alueilla. Lapissa jäät olivat paksuudeltaan ajankohdalle tyypillisiä.

Sadanta

Joulukuussa satoi erittäin runsaasti Vaasa–Joensuu ja Kemi–Kuusamo -linjojen välisellä vyöhykkeellä. Sadetta kertyi näillä alueilla 80–130 mm eli kaksin- tai miltei kolminkertaisesti keskimääräiseen nähden. Muualla maassa satoi pääosin 40–80 mm eli ajankohdalle tyypillisesti tai sitä enemmän. Pohjois-Lapissa sadanta jäi kuitenkin monin paikoin alle 40 millin. Sadetta tuli miltei kaikkialla sekä vetenä, lumena että räntänä.

Lumi

Joulukuun alussa valtaosa Suomesta oli lumen peitossa, mutta lauha sää sulatti lumia kuukauden mittaan. Lumet sulivat lähes kokonaan Oulu–Joensuu-linjan eteläpuolelta vuoden loppuun mennessä. Pohjoiseen lunta satoi lisää, ja siellä lunta oli joulukuussa paikoitellen tavallista enemmän. Lumen sulaminen ylsi joulukuun lopulla Etelä-Lappiin saakka. Lumen vesiarvo oli joulukuun lopussa Käsivarressa ja paikoin Kuusamon seudulla yli 120 mm, muualla Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa enimmäkseen 40–100 mm.

Vesistöjen vedenkorkeus ja virtaama

Joulukuussa vedenpintojen lasku jatkui Lapissa, mutta muualla maassa vesisateet ja lumien sulaminen nostivat vesiä ja kasvattivat virtaamia. Satakunnasta Pohjois-Pohjanmaalle saakka vedet kävivät joulukuussa poikkeuksellisen korkealla, monin paikoin jopa ajankohdan uusissa ennätyslukemissa. Paikoin vuoden suurimmat lukemat mitattiin vuoden viimeisinä päivinä. Joulukuun tulvissa vältyttiin isoilta vahingoilta, mutta peltoja, metsää ja joitakin teitä jäi veden valtaan. Vuoden päättyessä järvien pinnat olivat Lappia lukuun ottamatta keskimääräistä korkeammalla. Maan keski- ja itäosassa useiden järvien pinnat olivat ylempänä kuin koskaan aiemmin vuoden lopussa. Päävesistöjen keskivirtaamat vaihtelivat joulukuussa keskiarvon molemmin puolin.

Kuukauden loppuessa Pielisen pinta poikkesi +46 cm ajankohdan keskiarvosta, Kallaveden +53, Saimaan +20, Keiteleen +19, Päijänteen +15, Säkylän Pyhäjärven +1, Längelmäveden +8, Näsijärven +6, Lappajärven +67, Lammasjärven +41, Oulujärven +39, Lokan -110 ja Inarin pinta -20 cm. Joulukuussa vettä virtasi Pielisjoessa 125 % kauden 1971–2000 keskiarvosta, Vuoksessa 90, Kymijoessa 132, Karjaanjoessa 97, Kokemäenjoessa 98, Siikajoessa 266, Oulujoessa 96, Iijoessa 121, Kemijoessa 67 ja Tornionjoessa 87 %.

Pohjaveden korkeus

Pohjaveden pinnankorkeudet nousivat leudon sään myötä maan etelä- ja keskiosissa ajankohdan keskimääräisen yläpuolella, mutta Lapissa pohjavedet olivat 5−60 cm alle ajankohdan keskiarvon.

Routa

Joulukuussa routaa esiintyi lähinnä vain pohjoisessa 0−10 cm. Maan etelä- ja keskiosassa routaa oli paikoin muutamia senttejä.

Jäätilanne

Joulukuun alun pakkaset jäädyttivät pieniä järviä etelää myöten, mutta kuukauden puolivälin jälkeen lauhtunut sää sulatti ja heikensi jäitä Oulun korkeudella saakka. Vuoden päättyessä suuri osa maan etelä- ja keskiosan järvistä lainehti vapaina tai jäitä oli vain rannoilla ohuelti. Joulukuun lopussa mitattiin jäätä Lapissa 30−45 cm ja Kainuussa 15−30 cm. Muualla jäätä voitiin mitata vain Keski-Suomen pohjoisosassa ja paikoin Itä-Suomessa, mutta jäät olivat hyvin heikkoja.

Kartat, kuvaajat ja taulukot

Julkaistu 9.5.2014 klo 16.25, päivitetty 9.5.2014 klo 16.24