Hydrologinen kuukausitiedote toukokuu 2013

Järvivedet ennätyslämpimiä, Lapin kevättulvat keskimääräisiä Tornionjokea lukuun ottamatta

Pintaveden lämpötila toukokuu 2013

Toukokuu oli lämmin ja monin paikoin vähäsateinen. Lumet sulivat Lapissa nopeasti ja tulvahuiput koettiin siellä toukokuun puolivälin jälkeen. Tornionjoella ja Muonionjoella virtaamahuiput olivat tavallista suurempia, muualla lähellä keskimääräisiä. Maan etelä- ja länsiosassa pohjavedet olivat jo laskussa. Pohjoisessa pohjavedet olivat keskimääräistä ylempänä. Jäät lähtivät Pohjois-Lapissa tavanomaista aiemmin, ja järvivedet olivat kuukauden loppupuolella paikoin ennätyksellisen lämpimiä.

Sadanta

Toukokuun sadanta vaihteli keskimääräisen molemmin puolin, pääosin se oli kuitenkin tavallista pienempi. Kainuussa ja Itä-Suomessa satoi eniten, 40−60 mm. Lapissa ja maan etelä- ja länsiosassa satoi monin paikoin alle 20 mm eli vain puolet keskiarvosta. Kuukauden loppupuoli oli hyvin vähäsateinen.

Lumen vesiarvo

Toukokuun alussa lunta oli vielä pieniä määriä metsissä Oulun korkeudella ja paikoin etelämpänäkin. Pohjois-Lapissa lunta oli vielä paljon, suurilla tuntureilla monin paikoin yli 150 kg/m2 ja muuallakin yli 60 kg/m2. Sulaminen eteni nopeasti ja kuukauden puolivälin jälkeen lunta oli enää Ylä-Lapin tuntureilla ja metsien varjoisimmissa kohdissa. Toukokuun lopussa lumi oli sulanut koko maasta.

Vesistöjen vedenkorkeus ja virtaama

Suurista järvistä Päijänne, Inarijärvi ja Oulujärvi olivat toukokuun lopussa edelleen nousussa, mutta muuten vedenpinnat olivat kääntyneet laskuun koko maassa. Vedenkorkeudet olivat enimmäkseen lähellä keskimääräistä tai vähän sen alapuolella. Saimaan vedenpinta oli toukokuussa edelleen ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta lisäjuoksutus voitiin jo lopettaa. Myös Inarinjärvessä vesi oli edelleen selvästi tavallista ylempänä.

Etelä- ja Keski-Suomessa virtaamat olivat laskussa. Pohjanmaan huhtikuisten tulva-alueiden tyhjennys jatkui toukokuun puoliväliin. Toukokuun alun kylmemmän jakson seurauksena Lapin joissa tulvahuippu saavutettiin vasta kuun puolivälin jälkeen. Jääpadot eivät aiheuttaneet merkittäviä ongelmia Lapissa, toisin kuin Pohjanmaalla edelliskuussa. Ounasjoella virtaamat jäivät keskimääräisen ylivirtaaman tuntumaan. Tulva Tornionjoen ja erityisesti Muonionjoen vesistöalueella oli selvästi tavanomaista suurempi ja se sulki paikoin teitä kuun loppupuolella. Vuoksea ja Tornionjokea lukuun ottamatta keskivirtaamat olivat päävesistöissä tavanomaisia tai sitä pienempiä.

Kuukauden loppuessa Pielisen pinta poikkesi -15 cm ajankohdan keskiarvosta, Kallaveden +0, Saimaan +32, Keiteleen +3, Päijänteen +10, Säkylän Pyhäjärven -2, Längelmäveden -9, Näsijärven -4, Lappajärven -2, Lammasjärven -37, Oulujärven +15, Lokan -34 ja Inarin pinta +32 cm. Toukokuussa vettä virtasi Pielisjoessa 82 % kauden 1971–2000 keskiarvosta, Vuoksessa 118, Kymijoessa 100, Karjaanjoessa 68, Kokemäenjoessa 75, Siikajoessa 77, Oulujoessa 97, Iijoessa 79, Kemijoessa 94 ja Tornionjoessa 136 %.

Pohjaveden korkeus

Pohjaveden pinnat kääntyivät laskuun maan etelä- ja länsiosassa, mutta olivat kuitenkin vielä 0−15 cm yli ajankohdan keskimääräisen. Pohjois- ja itäosassa maata ne olivat toukokuun puolivälissä korkeimmillaan tai vielä hieman nousussa. Siellä pohjavedet olivat monin paikoin 10−50 cm yli ajankohdan keskimääräisen.

Routa

Routaa esiintyi vielä hieman maan itä- ja pohjoisosissa, mutta se oli sulamassa.

Pintaveden lämpötila

Toukokuun loppupuolella poikkeuksellisen lämmin ja helteinen sää lämmitti järvivesiä. Pintaveden lämpötilat kohosivat selvästi ajankohdan keskiarvoa ylemmäksi, monin paikoin poikkeuksellisen korkeisiin lukemiin ja paikoin jopa toukokuun ennätyksiin. Lämpimintä vesi oli maan länsiosassa. Kuun lopussa pintaveden lämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa pääosin 14−20 astetta, pohjoisessa Käsivartta lukuun ottamatta 12−17 astetta. Lukemat olivat Lapissa jopa 10 astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampia, muuallakin useita asteita tavallista ylempiä.

Jäätilanne

Jäät lähtivät maan keskiosasta heti vapun jälkeen ja Kainuusta kuukauden puoliväliin mennessä ja kuun loppuun mennessä Lapistakin Kilpisjärveä lukuun ottamatta. Jäänlähtö oli suuressa osassa maata lähellä ajankohdan keskiarvoa, mutta Pohjois-Lapissa selvästi keskimääräistä aikaisempi.

Kartat, kuvaajat ja taulukot

Julkaistu 23.8.2013 klo 12.00, päivitetty 26.8.2013 klo 9.15