Hoppa till huvudinnehåll

Naturtyper enligt naturvårdslagen

Naturvårdslagen har förnyats den 1 juni 2023. Naturvårdslagen (9/2023) har nu tretton skyddade naturtyper och två strikt skyddade naturtyper. De presenteras kortfattat på denna webbplats utifrån statsrådets förordning om naturvård (1066/2013). Webbplatsen kommer att kompletteras 2024.
Bild
Bild på åssluttningen.
Solexponerade sluttningar i åsskogar är en skyddad naturtyp i den reviderade naturvårdslagen. © Anne Raunio

Länk till den nya naturvårdslagen.

Naturtyper skyddade av naturvårdslagen (64 §)

En förekomst av en skyddad naturtyp i naturtillstånd eller i ett därmed jämförbart tillstånd får inte förstöras eller försämras. Förbudet träder i kraft när närings-, trafik- och miljöcentralen har fattat beslut om gränserna för naturtypen och beslutet har delgetts områdets ägare och innehavare.

Av de tretton skyddade naturtyperna som presenteras nedan har de första sju skyddats på motsvarande sätt i den tidigare naturvårdslagen, men deras definitioner och namn har delvis ändrats i lagreformen. De sex sistnämnda är nya skyddade naturtyper.

Naturtyper som är strikt skyddade av naturvårdslagen (65 §)

Strikt skyddade naturtyper får inte förstöras eller försämras. Förbudet gäller direkt enligt naturvårdslagen utan särskilt beslut.

Strikt skydd av naturtyper är ett nytt skyddsmedel i naturvårdslagen. Det gäller de två naturtyper som nämns nedan. En av dem, öppna kustdyner, har varit en naturtyp skyddad i den tidigare naturvårdslagen, vars skydd krävde ett beslut från närings-, trafik- och miljöcentralen. Serpentinberg och block- och grusfält inom serpentinbergsområden har inte skyddats tidigare.

Utgivare

Finlands miljöcentral (Syke)