Kansainvälisen maisemapäivän teemana vesi ja arkimaisema

Euroopan neuvoston aloitteesta kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan vuosittain 20.10. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Päivää vietetään kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa.

Suomessa kansainvälisen maisemapäivän teemana ovat kuluvana vuonna arkimaisema ja vesi. Teemalla halutaan kiinnittää huomiota veden arvoon maisemassa. Vesi on samanaikaisesti sekä rauhoittava että maisemaa elävöittävä elementti, joka vaikuttaa myös äänimaisemaan.

Vesi ja arkimaisema (Arabia, Helsinki)
Millaisin kaikin tavoin vesi onkaan osa sinun arkimaisemiasi? © Annika Uddström

Osallistu Arkimaisema-kampanjaan ja valokuvakilpailuun

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen Instagramissa järjestämä valokuvakampanja kannustaa havainnoimaan vettä arjen maisemissa jo ennen maisemapäivää. Kampanjassa halutaan innostaa löytämään luovia ja monipuolisia lähestymistapoja aiheeseen.

Millaisin kaikin tavoin vesi onkaan osa sinun arkimaisemaasi? Valokuvaa maisemia ennakkoluulottomasti. Jaa kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Voit myös kertoa kuvan yhteydessä, millaisena koet veden merkityksen valokuvaamassasi maisemassa. Millaisia ajatuksia tai tunteita vesi kyseisessä maisemassa herättää sinussa?

Kampanja huipentuu valokuvakilpailuun kansainvälisenä maisemapäivänä 20.10.2019. Tuomaristo valitsee parhaat kuvista, jotka julkaistaan kyseisenä päivänä Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Voittajat palkitaan aiheeseen sopivin kirjapalkinnoin.

Osallistu kilpailuun kuvaamalla Maisemapäivänä 20.10., miten vesi on osa arkesi maisemia ja julkaisemalla kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Aikaa kuvaamiseen ja osallistumiseen on koko vuorokausi.

Muista myös liittyä seuraamaan arkimaisema-kampanjaa Instagramissa @arkimaisema.

Jos haluat jakaa maisemien juhlistamisen ilosanomaa ja mainostaa valokuvakilpailua esimerkiksi työpaikallasi, löydät tulostettavan A4-kokoisen mainoksen tästä:Kansainvälisen maisemapäivän valokuvakilpailun mainos

Maisemapäivänä tapahtumia

Kansainvälisenä maisemapäivän kunniaksi järjestetään ohjattuja maisemakävelyjä, joille osallistuminen on maksutonta.

Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät maisemapäivän kunniaksi maisemakävelyitä seitsemässä maakunnassa. Kävelyitä järjestetään sekä maisemapäivänä että sitä edeltävällä viikolla. Kävelyjen vetäjinä toimivat Maa-ja kotitalousnaisten maisemapalveluiden asiantuntijat. Osaan tapahtumista tulee ilmoittautua etukäteen. Tapahtumiin pääset tutustumaan tarkemmin sivun oikean reunan linkistä.

Enontekiön kunta järjestää maisemakävelyn ja valokuvausretken  kansainvälisenä maisemapäivänä 20.10.2019 klo 16-20. Kävelylle lähdetään virastotalon edestä. Retkioppaana toimii luontokuvausharrastaja Jari Rantapelkonen.

Kansainvälinen maisemapäivä liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen


 
 

Euroopan neuvoston tavoitteena on vakiinnuttaa maisemapäivän vietto 20.10. jokavuotiseksi perinteeksi maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Eurooppalainen maisemayleissopimus on Euroopan neuvoston maisemansuojelua, -hoitoa ja -suunnittelua koskeva yleissopimus. Se on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka koskee pelkästään maisemaa.

Maisemayleissopimus allekirjoitettiin Firenzessä 20.10.2000, ja Suomessa sopimus astui voimaan 1.4.2006. Maisemasopimukseen kuuluu nykyään 39 Euroopan neuvoston jäsenmaata.

Ensimmäisen kerran kansainvälistä maisemapäivää vietettiin vuonna 2017. Tuolloin ympäristöministeriö haastoi kunnat ja kansalaisjärjestöt miettimään, millä tavoin maisemapäivää voitaisiin viettää tulevina vuosina. Vuonna 2019 maisemapäivää edelsi ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen valokuvakampanja, johon osallistuttiin sadoilla  kuvilla ja maisemien kuvaamista jatkettiin ilahduttavan innokkaasti maisemapäivän jälkeenkin.

 

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi

Kalliomaisema
Eurooppalainen maisemayleissopimus pyrkii lisäämään tietoisuutta maisemien arvosta sekä kannustaa kaikkia osallistumaan maisemia koskevaan päätöksentekoon ja maisemanhoitoon. Kuva Tapio Heikkilä.
Arkimaisemat ja vesi maisemapäivän teemoina 13.9.2019
Tuhansien järvien maana vedellä on keskeinen osa suomalaisten arjessa. Miten vesi näkyy meidän jokapäiväisissä maisemissamme? Virtaako se pienenä purona kauppareissusi varrella? Käytkö iltakävelyillä syksyisellä rannalla? Kuljetko työmatkallasi suon ohitse? Ulkoilutatko aamuisin koiraa ojan vierellä? Sataako?
Lue lisää
Ylistys arkimaisemille – Valokuvakilpailu maisemista Instagramissa 16.10.2018
Kansainvälisenä maisemapäivänä lauantaina 20.10.2018 ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus järjestävät arkimaisema-aiheisen valokuvakilpailun Instagramissa. Ota kuva arkimaisemastasi ja osallistu kilpailuun jakamalla se kampanjan tunnisteella merkittynä.
Lue lisää
Julkaistu 14.6.2018 klo 9.33, päivitetty 18.10.2019 klo 8.40