Öljynpoisto kahdesta Saaristomerellä olevasta hylystä onnistui

Tiedote 20.8.2020 klo 8.00

Suomen ympäristökeskus ja Merivoimat tiedottavat:

Suomen ympäristökeskus SYKE ja Merivoimat ovat onnistuneesti tyhjentäneet Saaristomerellä Hanna Marjutin ja Fortunan hylyt polttoaineesta. Sukellustyöt on saatu päätökseen, ja öljyntorjunta-alus Hylje palaa Merivoimien ja SYKEn asiantuntijoiden kanssa rantaan viimeistään perjantaina 21. elokuuta. Operaatio on erinomainen esimerkki pitkään jatkuneesta ja kehittyvästä yhteistoiminnasta sekä yhdessä kehitetyn teknologian hyödyntämisestä eri viranomaisten välillä.

Merivoimien sukeltaja poraamassa reikää hylyn polttoainetankkiin. © Kuva: Badewanne

Polttoainetankkien tyhjennyksen lisäksi operaation aikana löydettiin Fortunan ruumaan valunut öljytasku, josta on vuosien saatossa mahdollisesti ajoittain tihkunut polttoöljyä meriluontoon. Öljytasku on todennäköisesti peräisin hylyn toisesta, rikkoutuneesta polttoainetankista tai se on valunut huohotinputkista. Öljytaskusta poistettiin noin 3 tonnia öljyä.

Kaikkiaan Hylkeen keräystankkiin saatiin talteen noin 15 tonnia veden sekaista öljyä. Siitä öljyn osuus on arviolta 10–11 tonnia.

Alun perin syyskuussa oli tarkoitus jatkaa töitä Hanna Marjutin ja Fortunan hylyillä, mutta työ valmistui odotettua nopeammin, ja nyt pohditaan mahdollista kolmatta tyhjennyskohdetta. Mikäli sopiva kohde löytyy, öljynpoisto-operaatioon lähtee syyskuussa öljyntorjunta-alus Halli.

Merivoimien-sukeltaja-asentaa-imuletkua-kohteessa-alipainetekniikalla-tapahtuvaa-imuprosessia-varten-(kuva-Badewanne)-556x303
Merivoimien sukeltaja asentaa imuletkua öljyn talteenottoa varten. © Kuva: Badewanne
Vesiensuojelun tehostamisohjelman logo 200x145
 

Operaatio on osa Suomen hallituksen vesiensuojelun tehostamisohjelmaa. Ympäristöministeriön käynnistämä vesiensuojelun tehostamisohjelma 2019–2023 on merkittävä panostus vesien suojeluun: tavoitteena on Itämeren ja sisävesien hyvä tila. Ohjelman toimilla vähennetään maa- ja metsätalouden ravinnekuormitusta vesiin, puhdistetaan hylkyjä öljystä, kunnostetaan vesistöjä sekä vähennetään haitallisia aineita kaupunkivesistä.

Polttoaineesta tyhjennettyjen hylkyjen tiedot:

Hanna Marjut, uponnut sokerijuurikaslastissa v. 1985, 499 brt alus, L 81,8 m ja B 9,6 m.
Koordinaatit (WGS84): 60o 04.910N ja 21o 02.864 E.

Fortuna, uponnut sokerijuurikaslastissa v. 1987, 487 brt alus, L 52 m ja B 8.9 m.
Koordinaatit: 60o 05 132N ja 21o 02 428 E.

Operaatiosta tiedotettiin sen aikana Twitterissä hankepäällikkö Jorma Rytkösen Twitter-tilillä @JormaRytkonen sekä Merivoimien somekanavilla Twitterissä @Navyfi ja Facebookissa Merivoimat.

Lisätietoja:

Suomen ympäristökeskuksen ja Merivoimien projektityöryhmä:

Hankkeen projektipäällikkö Jorma Rytkönen, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. +358 40 180 1447

Saneerauspäällikkö Markus Santasalo, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. +358 50 305 9420

Öljyntorjunta-alus Hylje (viikot 33 ja 34), aluksen päällikkö Aki Pykälistö, Merivoimat, etunimi.sukunimi@mil.fi, puh. +358 299 318 131

Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön:

Lisää kuvia ja tietoa operaation aloituksesta kertovassa tiedotteessa.

Tietoa Suomen hallituksen vesiensuojelun tehostamisohjelmasta ja hylkysaneeraushankkeesta osoitteista https://www.ym.fi/vedenvuoro ja www.syke.fi/hankkeet/hylkysaneeraus.