Esteetön talo helpottaa kotona asumista

Esteetön talo helpottaa kotona asumista

Asunnon toimivuus ja joustavuus eri elämäntilanteissa liittyvät asumisen esteettömyyteen. Miksi omasta kodista pitäisi muuttaa pois elämäntilanteen muuttuessa tai ikääntymisen myötä? Toimivuutta parantavat turhien tasoerojen poisto, hissi tai loiva luiska portaiden yhteydessä, kynnyksettömyys sekä leveät ovet. Esteettömyyden parantaminen ei välttämättä lisää asunnon kustannuksia, jos se otetaan huomioon jo asuntoa tai korjausta suunniteltaessa.

Esteettömyys on laatua

Esteettömyys on elämänlaatua kaikissa elämäntilanteissa. Asuinrakennuksen tulee olla turvallinen, terveellinen ja sellainen, että siinä pystyy asumaan. Asumiseen kuuluu mm. nukkuminen, ruuanvalmistus ja ruokailu, henkilökohtaisesta hygieniastaan huolehtiminen ja sosiaalinen kanssakäyminen. Näiden asumisen perustoimintojen pitäisi sujua mahdollisimman vaivattomasti riippumatta asukkaan tai vieraiden toimintakyvystä. Pienetkin asiat tekevät kodista esteettömän. Esteetön ja toimiva on hyvin suunniteltuna myös esteettistä ja kodikasta.

Esteettömyys tukee elinkaariajattelua

Pientalorakentaja toteuttaa hankettaan senhetkisten tarpeidensa pohjalta. Talon suunnittelussa kannattaa kuitenkin ajatella niin ihmisten elinkaarta kuin talonkin elinkaarta. Elinkaariajatteluun kuuluu, että talossa voi asua vauvasta vaariin ja toimintakykyyn katsomatta. Talon elinkaaren aikana siinä voi asua hyvinkin monta erilaista ruokakuntaa.

Esteettömyydessä voi olla kyse joko perusratkaisusta tai sitten yksityiskohdista. Liikkumisesteinen henkilö ei voi kaksikerroksisessa omakotitalossa käyttää kaikkia tiloja ellei talossa ole hissiä tai nostinta. Tällaisessa tapauksessa pitäisi sisääntulokerroksesta tehdä ns. selviytymiskerros, eli siinä tulisi sijaita kaikki jokapäiväisessä elämässä tarvitsemansa tilat (wc-peseytymistila, keittiö, oleskelu- ja makuutila). Esimerkiksi rintamamiestalossa joudutaan asukkaiden ikääntyessä usein rakentamaan uudet pesutilat asuinkerrokseen.

Kaikki hyötyvät esteettömyydestä

Esteettömyydestä ei ole haittaa kenellekään, vaan siitä hyötyvät kaikki. Toki jotkut hyötyvät siitä enemmän kuin toiset ja joillekin se on välttämättömyys. Muuttokuormat, pyörälliset matkalaukut, painavat kantamukset, lastenvaunut, tapaturmat ja liikkumisen apuvälineet ovat tyypillisiä asioita, joiden kanssa esteettömyyttä osaa arvostaa.

Omakotitalon kyseessä ollessa on tärkeää, että ulko-ovesta ja tuulikaapista mahtuu vaivatta sisälle ja että oven pystyy avaamaan helposti. Sisäänkäynnin suunnittelussa on nyrkkisääntönä, että pääreitti ja pääsisäänkäynti suunnitellaan ja toteutetaan esteettömiksi.

Sisätilojen ja pihan välillä on jo rakentamismääräysten vuoksi yleensä tasoero. Vanhoissa taloissa tämä tasoero voi olla metrinkin luokkaa. Ratkaisu on yleensä tehty kosteusvaurioiden välttämiseksi, mutta samalla se tarkoittaa portaiden rakentamista. Pienet tasoerot voidaan sisäänkäyntien osalta poistaa maastoa muokkaamalla. Suuremmissa eroissa joudutaan lisäksi turvautumaan luiskarakenteisiin.

Sisätiloissakin saattaa olla tasoeroja. Esimerkiksi pesutilojen lattia on usein korkeammalla, kuin muiden tilojen lattia, ja välttämättömistä kallistuksista johtuen tasoero on suurimmillaan juuri oven kohdalla. Hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella nämä tasoerot pystytään kuitenkin minimoimaan. Oviaukot ovat usein liian kapeita, jolloin apuvälineellä liikkuva ei mahdu kulkemaan. Ja jos oven vetimet ovat huomattavan paksut, niin niidenkin mitta kaventaa oven vapaata leveyttä. Varsinkin ulko-ovi voi olla liian raskas avattavaksi silloin kun voimat ovat jostain syystä vähentyneet.

Esteettömyys on turvallisuutta

Yläkaapit ovat usein turhan korkealla eikä kalusteita perinteisesti ole suunniteltu liikkumisesteisille ihmisille soveltuviksi. Kunnolliset, tukevat keittiöjakkarat ovat tarpeen, mutta samalla pitäisi huolehtia siitä, että kiivetessä pystyisi ottamaan turvallisesti tukea jostain. Myös ikkunoiden avaaminen voi olla vaikeaa ja jopa vaarallista, jos ikkunat ja niiden salvat ovat kovin korkealla.

Valaistuksen ja värityksen oikealla suunnittelulla voidaan ympäristöstä tehdä helpommin hahmotettava ja samalla turvallisempi. Näön heikkenemisestä ja/tai näkökentän rajautumisesta huolimatta voidaan ihmisten liikkumista rakennetussa ympäristössä helpottaa käyttämällä riittäviä kontrasteja sekä laadukasta väritystä ja valaistusta. Tukevat ja riittävän pitkät käsijohteet helpottavat ja turvaavat kulkua portaissa ja luiskissa.

Esteettömyys ei ole esteettisyyden vastakohta - kun sen muistaa, saa pientalosta hyvin toimivan ja hyvän näköisen. Se toki vaatii myös hyvää suunnittelijaa, ja vastuu rakennushankkeen määräysten-mukaisuudesta on aina rakennushankkeeseen ryhtyvällä.

Tämän osin laatimiseen ovat osallistuneet arkkitehti Kirsti Pesola ja korjausneuvonan päällikkö Jukka Laakso Vanhustyön keskusliitosta.

 

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.46, päivitetty 21.11.2016 klo 8.14