Ikkunoita kannattaa korjata

Ikkunarakenteista huolehtiminen tarkoittaa ikkunoiden kunnon seuraamista ja vikojen korjaamista. Laiminlyöntien seurauksena ikkunat avautuvat hankalasti. Syntyy pinnoitevaurioita, ilma- ja vesivuotoja ja jopa puuosien lahoamista.

Jos huolto ja kunnossapito laiminlyödään täysin, voivat ikkunat voivat olla vaihdettavassa kunnossa jo 15 vuoden jälkeen.

Kunnostus on edullista

Vanhat, toimivat ikkunat kannattaa kunnostaa. Tyypillisiä kunnostustoimenpiteitä ovat vanhojen tiivisteiden vaihto uusiin, lukkojen ja saranoiden kunnostaminen (voitelu), käyntisovitus sekä ikkunoiden huoltomaalaus. Vanhan ikkunan energiataloutta voi parantaa lisälasien avulla.

Toisinaan riittää, jos ikkunat korjataan vain osittain. Esimerkiksi lahonneet ulkopuitteet voidaan vaihtaa uusiin tai korvata tavalliset lasiruudut nykyaikaisilla eristyslaseilla, jos puite kestää kasvaneen massan.

Vanhan ikkunan tyypillisiä ongelmia

Vanhoille ikkunoille on tyypillistä, että ne eivät avaudu tai sulkeudu kunnolla. Lisäksi ongelmina voivat olla lämpövuodot ja vetoisuus, laho- ja muut puuvauriot, maalin ja kittausten hilseily tai lohkeilu, ikkunan huono ääneneristävyys ja riittämätön tai hallitsematon korvausilman saanti. Eteläpuolen ikkunat ovat usein myös huonokuntoisempia kuin rakennuksen pohjoispuolen ikkunat.

Jos ikkuna on kovin huonossa kunnossa, sen korjaaminen maksaa enemmän kuin uuteen vaihtaminen. Lisäksi uuden ikkunan lämmön- ja ääneneristys ovat yleensä vanhaa ikkunaa parempia.

Suunnittelija avuksi

Kerrostalon ikkunaremonteissa kannattaa käyttää ulkopuolista suunnittelijaa. Ikkunavalinnan lisäksi tarjouspyynnön tekeminen ja työn valvonta vaativat erikoisosaamista.

Nykyisin suurimmassa osassa uusista ikkunoista on alumiininen ulkopuite, ja karmin ulkopinta on verhottua alumiinia. Ne on maalattu teollisessa maalaamossa pulverimaalilla. Vaikka alumiinista maali aikaa myöten irtoaisikin, ei se turmellu samalla tavalla kuin puu.

Kuultokäsitellyt puuikkunat vaativat huotoa

Ikkunatyypeistä huonoimmin aikaa ovat kestäneet huoltoa vaille jääneet, tummanruskeat kuultokäsitellyt puuikkunat, joita käytettiin 1960-luvun lopulta 1980-luvun puoleenväliin. Kuultokäsiteltyjen ikkunoiden korjaaminen uutta vastaaviksi on varsin kallista, joten niiden vaihtaminen voi olla parempi vaihtoehto.

Kuultokäsitellyt tuotteet pitäisi pintakäsitellä noin 2 – 3 vuoden välein, muuten sään vaikutukset saavat yliotteen ja ikkunat turmeltuvat.

Ikkunanpuitteiden huoltomaalauksen yhteydessä poistetaan vanha, hilseilevä ja irtoava maali sekä harmaantunut nukkainen puuaines.
Huonokuntoiset kitit poistetaan, ikkunat pohjamaalataan ja mahdollisesti kitataan sekä pintamaalataan.

Ikkunakorjaus taloyhtiössä

Ikkunakorjaus häiritsee luonnollisesti aina normaalia asuttavuutta. Työ saattaa vaatia pitkäaikaisen julkisivun huputtamisen, jolloin häiriö kohdistuu remontin ajan koko yhtiöön. Kesällä remontti voi myös aiheuttaa puutteellista ilmanvaihtoa.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.17, päivitetty 23.10.2015 klo 15.26