Kosteus- ja homevauriot, sisäilma ja terveydelle haitalliset aineet

Homeseinä

Vietämme valtaosan elämästämme sisätiloissa. Ei siis ole samantekevää, millaista ilmaa sisällä hengitämme. Huono sisäilman laatu on yksi maamme suurimmista ympäristö- terveysongelmista.

Kosteus- ja homevauriot ovat yleisiä Suomen rakennuskannassa. Ne aiheuttavat varovaisen arvion mukaan satojen miljoonien eurojen vuotuiset terveydenhoitokustannukset ja vähintään samaa suurusluokkaa olevan kiinteistöjen korjaustarpeen. Välillisten vaikutusten takia kansantaloudelliset kustannukset ovat vielä huomattavasti suuremmat.

Muita terveyteen vaikuttavia sisäilmaongelmia ovat mm. liian korkea tai matala lämpötila, puutteellinen ilmanvaihto tai sisäilman pienhiukkaset.

Tässä osiossa kerrotaan, miten kosteus- ja homevaurioilta tai muilta sisäilmaongelmilta voidaan välttyä ja miten toimitaan, jos epäilee asunnossaan tai rakennuksessaan kosteus- tai homevauriota.

Tämän osion kirjoittamiseen ovat osallistuneet ympäristöasiantuntija Sannamari Hellman Tampereen teknillisestä yliopistosta, toimitusjohtaja Jukka-Pekka Kärki Suomen Sisäilmakeskuksesta ja toiminnanjohtaja Jorma Säteri Sisäilmayhdistyksestä.

 

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.31, päivitetty 1.11.2018 klo 13.37