Suunnitelmallinen kiinteistönpito

Julkisivu
© Pentti Hokkanen

Rakennus tarvitsee jatkuvaa kunnossapitoa pysyäkseen toimintakykyisenä. Rakennusosat, kuten julkisivut tai viemärit, kuluvat sään tai mekaanisen rasituksen alaisina. Siksi aika ajoin tarvitaan myös perusteellisia korjauksia. Kiinteistönomistajan kukkaron kannalta korjaukset kannattaa toteuttaa riittävän ajoissa, jotta talolle tai sen käyttäjille ei aiheudu vahinkoa.

Taloyhtiössä kiinteistönpito ja korjaaminen kannattaa järjestää suunnitelmallisesti. Se tarkoittaa, että osakkailla ja asukkailla on hyvissä ajoin mahdollisuus vaikuttaa korjaushankkeen sisältöön ja varautua taloudellisesti hankkeiden toteuttamiseen. Tämä on myös tuoreen asunto-osakeyhtiölain tavoite. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon tueksi onkin tarjolla runsaasti välineitä.

Kiinteistönpitoa ei pidä nähdä vain rahaa syövänä peikkona, vaan avaimena parempaan elämänlaatuun. Parhaimmillaan taloyhtiön suunnitelmallinen hoito sisältää myös yhdessä tehtyjä päätöksiä siitä, kuinka kiinteistöä kehitetään entistä viihtyisämpään, turvallisempaan, terveellisempään, toimivampaan tai ympäristöystävällisempään suuntaan.

Tämän osion kirjoittamiseen ovat osallistuneet varatuomari Jarmo Asikainen, toimittaja Sampsa Heilä, DI Paavo Marttila ja toimitusjohtaja Mikko Peltokorpi.

Julkaistu 1.11.2018 klo 11.22, päivitetty 17.9.2019 klo 14.16