Hyppää sisältöön

Vesitilanne ja ennusteet

paikkakohtainen vesitilanne

Uudet vesitilannekartat löydät kehitteillä olevasta vesi.fi-palvelusta.

Vedenkorkeus

Vedenkorkeus

Selite

Selite

 

 

Lapin virtaamat huipussaan pääosin tällä viikolla, vedenkorkeudet paikoin vahinkorajoilla (Tulvakeskus 3.6. klo 15.25)

Lumen nopea sulaminen ja vesisateet ovat nostaneet Ivalojoen virtaamia. Virtaama on kääntynyt Pajakosken mittausasemalla jo laskuun, mutta Ivalon kylän kohdalla joen vedenpinta on vielä nousussa. Huipun ennustetaan olevan tänään tai huomenna. Ivalossa korotetut tulvapenkereet estänevät merkittävien tulvavahinkojen syntymisen, mutta muualla jokivarressa on paljon rakenteita ja asumuksia, joille tulva voi aiheuttaa vahinkoa.

Lapissa jokien virtaamat ovat kasvaneet suuriksi lämpöaallon aiheuttaman voimakkaan lumen sulannan vaikutuksesta. Vedenpinnat ovat nousseet paikoin vahinkorajoille. Tulvahuiput ajoittuvat enimmäkseen tälle viikolle. Sään viilentyminen viime viikolla hidasti virtaamien kasvua ja pitkitti tulvan kestoa. Tälle viikolle on ennustettu sateita, jotka voivat vielä kasvattaa virtaamia. Ounasjoen vedenkorkeus on noussut Kittilässä vahinkorajan tuntumaan. Tulva voi vielä nousta lisää loppuviikon sateiden vaikutuksesta. Rovaniemellä vesi nousi vahinkorajalle perjantai-iltana ja tulva pysyy korkealla arviolta koko viikon. Vesi on katkaissut useita katuyhteyksiä ja yksittäisten tieyhteyksien katkeaminen on vielä mahdollista. Unarin vedenkorkeus on laskussa, mutta pysyy vahinkorajan yläpuolella muutaman päivän.

Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan todennäköisimmin kesäkuun 10. päivän jälkeen. Näillä näkymin joen vedenpinta Torniossa jää korotettujen tulvapenkereiden alapuolelle, ja myös Pellossa vahinkorajan ylittyminen on ennusteen mukaan epätodennäköistä. Muoniossa vedenkorkeus voi nousta lähelle ennätyskorkeutta.

Pohjois-Pohjanmaalla Iijoen Jongunjärvellä tulvahuippu saavutettiin perjantaina ja järvi on jo kääntynyt loivaan laskuun. Myös Pudasjärvi on laskussa. Länsirannantie ja Jaalangantie ovat suljettu tulvan vuoksi liikenteeltä. Kuusamon seudulla kesäkuun alkupuolen tulvahuipun ennustetaan jäävän mittaushistorian maksimia pienemmäksi. Sallan kunnassa Koutajoen vesistössä Niemelän kylä on jäänyt tulvan saartamaksi. Kuusamossa Kivirannantie on poikki ja myös muita tieosuuksia voi katketa tulvien takia.  Lue lisää vedenkorkeudesta tai tutustu hydrologisiin havaintoihin ja ELY-keskusten tiedotteisiin (osa saamenkielellä)

Sateet ovat nostaneet Ivalojoen virtaamia ja Kittilän vedenkorkeus edelleen vahinkorajan tuntumassa ‒ tilannetta seurataan  (Lapin Pelastuslaitoksen tiedote 3.6.2020 klo 15)

Lapin tulvatilanne on rauhallinen – ennustettua suuremmat sateet voivat pahentaa tilannetta (tiedote 2.6.2020 klo 15, Lapin ELY-keskus & Tulvakeskus)

Kuusamon seudulla tulvahuippu tällä viikolla, Iijoen tulvat laskussa (tiedote 2.6.2020 klo 13, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus & Tulvakeskus)

Lapin paikalliset tulvasivut 2020
Lapin ELY-keskus 
Lapin Pelastuslaitos 
Rovaniemi, Tornio, Kittilä, Inari, Kemijoki Oy

Lapissa lunta edelleen poikkeuksellisen paljon (15.5.)

Lisää lumitilanteesta

Jäillä liikuttaessa noudatettava erityistä varovaisuutta (25.5.)

Pohjois-Lapissa järvihavaintopaikoilla jäähavaintokausi vielä jatkuu Kevojärven havaintopaikkaa lukuun ottamatta. Kevätjäät voivat kuitenkin olla erityisen petollisia. Lue lisää vesistöjen jäänpaksuudesta

Lisätietoa

Julkaistu 15.5.2020 klo 15.42, päivitetty 3.6.2020 klo 16.16