Vesitilanne - veden lämpötila

Pintaveden lämpötila

Pintaveden
lämpötila (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Sisävesien pintalämpötilat alle ajankohdan keskiarvon (11.7.2019)

Kolea heinäkuun alku on viilentänyt pintavesien lämpötilan alle ajankohdalle tavanomaisen arvon kaikilla sisävesien havaintoasemilla. Etelä-Suomessa järvien pintavedet ovat 16-18 -asteisia, ja arvot ovat 2-4 astetta alempia kuin ajankohdan tavanomaiset arvot. Keski-Suomessa vesistöjen pintavedet ovat 15-17 -asteisia ja 2-4 astetta alle ajankohdan tavanomaisen arvon. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa pintaveden lämpötilat vaihtelevat 8 ja 16 asteen välillä, ja lukemat ovat 1-3 astetta alle tavanomaisten lämpötilojen.

Aivan viime päivinä pintaveden lämpötila on laskenut muutamilla havaintoasemilla alemmaksi kuin tähän aikaan heinäkuussa 2000-luvulla on koskaan mitattu. Esimerkiksi Haukivuoren Kyyvedellä ja Tammelan Kuivajärvellä on nyt ennätyksellisen viileät pintavedet. Myös Lammin Pääjärvellä, Haukivedellä, Karstulan Pääjärvellä, Konnevedellä ja Päijänteellä veden lämpötila on lähestymässä poikkeuksellisen viileitä lukemia. Vesistöennusteiden mukaan pintalämpötilat voivat vielä laskea, mutta heinäkuun puolenvälin jälkeen lämpenemistä voi olla odotettavissa.

Pintaveden lämpötilan mittaus on nyt käynnissä kaikissa havaintopaikoissa. Havaintopaikkojen pintaveden lämpötila mitataan aamulla klo 8.

Lisätietoja

Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa veden lämpötilaa sisävesillä. Meriveden lämpötilahavainnoista vastaa Ilmatieteen laitos.

Julkaistu 3.12.2018 klo 11.29, päivitetty 11.7.2019 klo 13.33