Hyppää sisältöön

Vesitilanne - veden lämpötila

Pintaveden lämpötila

Pintaveden
lämpötila (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Pintavedet vielä tavanomaista lämpimämpiä (1.7.)

Viime viikonloppuna (26.6.-28.6.) mitattiin 11:llä Etelä- ja Keski-Suomen pintaveden lämpötilan havaintopaikalla paikan mittaushistorian korkein lämpötila tarkasteltaessa ajanjaksoa 1.1.-30.6. (alkukesä). Lisäksi kahdeksalla havaintopaikalla mitattiin mittaushistorian toiseksi korkein lämpötila tarkasteltaessa saman ajanjakson lukemia. Yli hellerajan (25 astetta) olevia veden lämpötiloja mitattiin Ala-Rievelissä Heinolassa, Kyyvedellä Haukivuorella, Päijänteellä Sysmässä, Näsijärvellä ja Karstulan Pääjärvellä. Korkeita pintaveden lämpötiloja jaksolla 1.1.-30.6. on ollut aiemmin erityisesti vuosina 1988, 2011 ja 2013.

Viime päivinä vesistöjen pintalämpötilat ovat hieman laskeneet tuulisuuden ja ilman lämpötilan laskun myötä. Keskiviikkona 1.7. Etelä- ja Keski-Suomen havaintopaikoilla pintalämpötilat vaihtelivat 19 ja 22 asteen välillä, Pohjois-Suomessa sekä Kainuussa 5 ja 19 asteen välillä. Etelä- ja Keski-Suomessa vesistöjen pintavedet ovat 2-3 astetta ajankohdan keskimääräisiä arvoja lämpimämpiä. Pohjois-Suomessa pintavedet ovat asteen verran keskimääräistä lämpimämpiä tai hieman viileämpiä kuin tavanomaisesti tähän aikaan. Tämänhetkisten vesistöennusteiden mukaan vesistöjen pintaveden lämpötilat ovat viilenemässä kohti tavanomaisia heinäkuun alun lukemia. Aivan maan pohjoisosissa pintavesien lämpötila voi viilentyä alle ajankohdan keskimääräisen arvon.

Pintaveden lämpötilan mittaus on käynnissä 33 havaintopaikassa. Havaintopaikkojen pintaveden lämpötila mitataan aamulla klo 8 20 cm:n syvyydeltä.

Lisätietoja

Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa veden lämpötilaa sisävesillä. Meriveden lämpötilahavainnoista vastaa Ilmatieteen laitos.

Julkaistu 3.12.2018 klo 11.29, päivitetty 1.7.2020 klo 10.18