Suomen luonnon vesistöpäivä 2022

Luonnonpäivä on myös vesistöpäivä
 

Suomen luontoa ja vesistöjä juhlitaan yhdessä!

 
 
 

Suomen luonnon vesistöpäivää vietetään taas elokuun viimeinen lauantai. Suomen luonnon päivä on luonnon oma juhlapäivä, jota juhlitaan joka vuosi aina elokuun viimeisenä lauantaina. Myös John Nurmisen Säätiön Itämeripäivää juhlitaan samalla viikolla elokuun viimeisenä torstaina . 

Vesistöpäivän tapahtumia lauantaina 27.8.2022

Suomen luonnon vesistöpäivän talkoot Hupisaarilla 2022, 

Hupisaaret klo 12-15. Hupisaaret ovat Oulun kaupunkiluonnon helmi. Saarten välissä solisevat purot ovat ilo mielelle mutta myös tärkeä elinympäristö monille vaelluskaloille. Tule sinäkin talkoilemaan hyvinvointia itsellesi ja lähiympäristöllesi! Kunnostustalkoissa puhdistetaan kutusoraikkoja, kuullaan kalastoseurannoista ja arvioidaan kunnostettujen kohteiden tilaa ja jatkokunnostustarpeita. Samana päivänä juhlitaan vesistöpäivän lisäksi myös Suomen luonnonpäivää ja mikäpä olisikaan parempi tapa juhlistaa Suomen upeaa luontoa, kuin olla mukana talkoissa tekemässä hyvää lähiympäristöllemme. Samalla viikolla vietetään myös Puunhalausviikkoa, jonka myötä osoitamme arvostuksemme ympäristömme monipuolisia viheralueita kohtaan. Tarjoamme kaikille talkoolaisille terveelliset ja maistuvat eväät. Mukaasi tarvitset säähän soveltuvan vaatetuksen ja kumisaappaat tai kahluusaappaat. Kaikki työvälineet, hanskat ym. tulevat järjestäjien puolesta. Talkoolaiset ovat vakuutettuja järjestäjän toimesta. Lisätiedot tapahtuman verkkosivuilta.

Mitä kuuluu Tohmajärven vesistöille?

Kirkkotie 600, Tohmajärvi, alkaen klo 12.30. Tervetuloa mukaan viettämään Suomen luonnon päivän etkoja Tohmajärvelle. Kaikille avoimessa tilaisuudessa perehdytään Tohmajärven kunnan vesistöjen tilaan sekä erilaisiin kunnostustoimiin. Tilaisuus aloitetaan Pitäjäntuvalla, mistä siirrytään uimarannalle tutustumaan toteutuneisiin toimenpiteisiin. Tilaisuuden järjestää Puhdas Tohmajärvi ry, Kaipo-verkko ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus. Lisätietoa Tohmajärven tapahtuman Facebook-sivuilta.

Nilsiän reitin suojeluyhdistyksen vesistökunnostustapahtuma

Tiirinlahdentie 48, Nilsiä, alkaen klo 12. Nilsiän reitin suojeluyhdistys ry. järjestää Kari Arolan muistotalkoot Nilsiän Pappilanjoella Suomen luonnon päivänä 27.8.2022 alkaen klo 12. Kari menehtyi aiemmin tänä vuonna ja oli yksi yhdistyksen perustajajäsenistä ja merkittävä hengenluoja yhdistyksessä. Hän toimi yhdistyksen tiedottajana laajan toimittaja/päätoimittaja kokemuksensa avulla luoden yhdistykselle tärkeitä yhteyksiä ja näkyvyyttä. Talkoissa kunnostetaan osaksi jo aiemmin tehtyjä kutusoraikkoja ja tehdään mahdollisuuksien mukaan myös uusia. Yksi aiemmin tehdyistä soraikoista Tiirilahdentien sillan korvassa Pappilanjoella on nimetty Karin kariksi ja sinne pystytetty Karin muistolaatta esitellään talkoiden yhteydessä. Kokoonnumme Pappilanjoen varteen ja tarjolla on myös ruokaa ja kahvia. Soraa siirretään osittain sankoketjussa ja muutamia kahluuvarusteita ja lapioita tarvitaan ja työhön sopivia asusteita sään mukaan. Nilsiän reitin suojeluyhdistyksen puolesta pj. Raimo Timonen (p. 040 7252145, josta tarvittaessa lisätietoja)

Sanginjoen luontotapahtuma

Sanginjoentie 1101, Oulu, klo 12-15. Sanginjoen luonnonsuojelualueella vietetään Suomen luonnon päivää koko perheen rastisuunnistuksen merkeissä. Toiminnallisilla rasteilla tutustutaan yhdessä Sanginjoen luontoon ja opitaan uusia taitoja.Ohjelmassa mm. Vettä ja vesiperhosia -rasti: Tule oppimaan vedestä ja tutkailemaan vedessä eläviä kasveja ja eläimiä! Sanginjoen rannassa sijaitsevalla rastilla pohditaan, miksi joen vesi on tummaa, mitä pohjaeläimiä joessa elää ja millaisia kasveja vesistöistä löytyy. Pohjaeläinnäytteestä voit tutkia ja tunnistaa muun muassa vesiperhosen ja mäkäräisen toukkia. Järj. Suomen ympäristökeskus/ARVOVESI-hanke. Lisätietoa Sanginjoen luontotapahtumasta.

Koko perheen Vanajavesipäivä

Perttula, Perttulantie 84, Hämeenlinna klo 11-14. Toimiston pihapiirissä ja kävelymatkan päässä rannassa on paljon mukavia ja mielenkiintoisia  tapahtumia koko perheelle. Ohjelmassa mm.Hämeenlinnan Järvipelastajien pelastusnäytös klo 13.00, melontakokeilua ja -infoa klo 11.30 alkaen, vedentutkimusta ja vieraslaji-infoa, paikalla myös hyytelösammaleläin! Savukalamaistiaisia musiikin siivittämänä särkibaarissa ja paljon muuta, katso tarkempi Vanajavesipäivän ohjelma.

Oulujoen lohikuninkuus 2022

Hartikan kartano, Väliojantie 110, Muhos, klo 13 alkaen. Vaelluskala- ja kalastuskilpailutapahtuman järjestävät Pelastetaan Vaelluskalat ry ja Muhoksen virkistyskalastajat ry. Tapahtumassa Peltsin juontama vaelluskalapaneeli sekä Peltsin perhokoulu, lohikeittoa, kota-kahvila ja tuote-esittelujä. Tapahtuma on maksuton. Ilmoittautuminen kilpailuun; muhoksenvirkistyskalastajat(at)gmail.com. Oulujoen lohikuninkuustapahtuma Facebook:ssa.

Suntianlahden kosteikon luontotapahtuma

Koko perheen luontotapahtuma Lemin kirkonkylän Suntianlahden kosteikolla. Tutustutaan kosteikon monimuotoisuuteen ja vesiensuojeluun. Mustikkapiirakkaa ja makkaranpaistoa laavulla. Pelejä ja puuhaa myös lapsille. Tapahtuman järjestävät Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry ja Lappeenrannan kaupunki. Lisätietoja Suntianlahden kosteikon luontotapahtumasta.

Toiviaisrannan rytinät

Toiviaiskylän uimaranta, Viitaperäntie 50, klo 18. Toiviaisjärven seutu ry haastaa Kiuruveden kylät mukaan viettämään Suomen luonnon vesistöpäivää! Toiviaisrannan Rytinöissä kisailemme leikkimielisissä lajeissa kolmen hengen sekajoukkueilla. Kerää joukkue ja ilmoittaudu 15.8 mennessä puhelimitse/viestillä Marketta 045-2125785 tai Kaija 044-9817748. Illan aikana yleisölle saappaanheittoa, stand-uppia, musiikkiesityksiä sekä mukavaa tunnelmaa. Mahdollisuus kokeilla SUP-lautailua. Kahviosta makkaraa, kahvia, muurinpohjalettuja. Maksu käteisellä. Tapahtuman tuotot käytetään kokonaisuudessaan Toiviaisjärven vesiensuojeluun sekä virkistys- ja kalastuskäytön edistämiseen. Toiviaisjärvi Facebook:ssa. 

Kuivasjoen virtavesikunnostustalkoot

Koskirannantie 73, Parkano, klo 11 (koekalastus 10:30). Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry kutsuu viettämään lauantaipäivää veden äärelle hyvän asian puolesta! Jokaiselle talkoolaiselle löytyy varmasti sopivaa tekemistä. Talkoisiin voi osallistua oman aikataulun puitteissa. Varaudu talkoisiin lämpimällä ja säänmukaisella asustuksella. Tarjoamme talkoissa tarvittavat varusteet ja työkalut. Yhteistyökumppaniemme avustuksella tarjoamme talkoolaisille myös muonituksen. Kunnostustalkoiden yhteydessä kohdealueella pyritään järjestämään sähkökoekalastusnäytös. Talkookunnostustyön organisoinnin helpottamiseksi, oikean muonitusmäärän varaamiseksi ja koronatilanteen takia pyydämme ilmoittautumaan ennakkoon Kuivasjoen talkoisiin sähköisellä lomakkeella.

Suomen luonnon vesistöpäivän tapahtumia vuodelta 2021.
Suomen luonnon vesistöpäivän tapahtumia vuodelta 2021. © Kuva: Vesistökunnostusverkosto

 

Vesistöpäivän tapahtumia vuodelta 2021:

  • KARJALANKOSKEN JA JUANKOSKEN KALATIEVIHKIÄISET, Tapahtuman järjesti Savon Voima Oyj ja tapahtuman verkkosivuille tästä. 
  • JOKIJUHLA II, Karkkila. Tapahtuman verkkosivuille tästä.
  • KIIMINGIN - JÄÄKIN VESIENHOITOYHDISYKSEN 10-VUOTISJUHLA, Yhdistys julkaisi myös juhlakirjan: ”Vesienhoidon kansallinen ikoni” Kiimingin – Jäälin vesienhoitoyhdistys 10 vuotta. Tapahtuman verkkosivuille tästä
  • KARANKAJÄRVEN VENETSIALAISET, Kajaani. Tapahtuman järjesti Karankajärven huvilayhdistys ry:n/ Karankajärven kunnostushanke.
  • VESISTÖ- JA LUONTOPÄIVÄ KOSKEN KARTANOLLA, Kiskonjoki Salo. Tapahtuman järjestäjinä olivat Freshabit-hanke, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Kosken kartano ja Vesistökunnostusverkosto ja paikallistoimijoita. Tapahtuman verkkosivuille tästä.
  • HUPISAAREN TALKOOT, Oulu. Järjestäjinä Voimaa vesistöistä -hanke, Arjen sankarit -hanke, Nainen 45+ -hanke, Oulun kaupunki, Luke ja Oulun energia, lisätietoja hankkeen verkkosivuilla.
  • NILAKAN HIRVINIEMEN LUONNONTILAISEN HIEKKARANNAN HOITOTALKOOT,  Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.
  • HAIHUNKOSKEN KUNNOSTUSTALKOOT Järjestäjinä Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry yhteistyössä Viialan Perhokalastajien ja osakaskuntien kanssa.
  • TOURUJOEN PUISTON SUOMEN LUONNON PÄIVÄ, Pidä Saaristo Siistinä ry:n, Suomen vesistösäätiön ja Keski-Suomen vesi ja ympäristö ry:n järjestämä koko perheen tapahtuma. Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta.
  • TULVATASANTEEN HOITONÄYTÖS Järjestäjinä Valumavesi-hankkeen yhteistyötahot SYKEstä ja Tapio Oystä. Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta.

 

 
 
 
 
Julkaistu 23.8.2022 klo 16.52, päivitetty 26.8.2022 klo 18.49