Tillgängligt kök

Kökets traditionella inredning och installationshöjder medför många problem med anknytning till användningen av rummet. Användaren når bara en del av hyllorna och arbetshöjden är olämplig. När man tömmer diskmaskinen måste man böja sig ner och mikrovågsugnen är ofta för högt uppe - om den inte står på arbetsbänken. Det är inte tryggt att använda en köksstege. Omsorgsfull planering är viktig. I samband med reparationsarbeten i bostaden lönar det sig att montera överskåpen på en höjd som är lämplig för användaren eller kökets "huvudanvändare". Om personerna som använder köket har väldigt olika fysiska egenskaper (en kortväxt och en lång, en som använder rullstol och en som kan gå etc.), kan överskåp och arbetsbänkar som är justerbara på höjden vara en motiverad lösning.

I stället för underskåp lönar det sig att i så stor utsträckning som möjligt byta till utdragbara lådor och montera en s.k. karusellmekanism i eventuella hörnskåp. Då är det betydligt lättare att få ut saker från skåpen jämfört med traditionella skåp med hyllor. Underskåpen och lådorna i köket kan också bestå av fristående skåpelement på hjul, som är lätta att flytta ur vägen om man behöver sitta vid arbetsbänken eller diskbänken.

Det lönar sig också att fästa vikt vid köksmaskinernas placering. Om utrymmet tillåter det är det bra att lyfta upp diskmaskinen cirka en halv meter över golvet. Det lönar sig också att byta till separata spisplattor och en ugn som installeras på lämplig arbetshöjd. Detta är inte alltid möjligt, i synnerhet inte om utrymmet är begränsat. I sådana fall - naturligtvis beroende på hushållets storlek - kan man använda mindre maskiner och kombinationsmaskiner. Till exempel kan diskmaskinen vara smalare eller mindre än normalt, eller vara utdragbar på samma sätt som en låda. Många mikrovågsugnar har också en varmlufts- och grillfunktion, vilket innebär att man inte nödvändigtvis behöver en separat ugn och mikrovågsugn etc.

Vissa typer av kranar för diskhoar har utrustats med en elektronisk tvättmaskinskran. Då behöver man inte stänga av kranen separat när tvättmaskinen har tvättat färdigt. En annan lösning som ökar säkerheten är en sensor vid diskbänkens främre kant, som stänger av vattnet automatiskt när användaren flyttar sig bort från diskbänken, även om användaren själv glömmer att stänga av kranen.

Publicerad 21-11-2016 kl. 8.20, uppdaterad 21-11-2016 kl. 8.20
Ämne: